banner137
banner25

Badem ezmesi Coğrafi işaret aldı!

Edirne’nin vazgeçilmez damak lezzeti olan bademezmesi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası tarafında yapılan girişim sonrasında Coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı.Uzun ve meşakkatli bir süreç olan Coğrafi işaretin tanıtım toplantısında konuşan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkunkurt çalışmaların meyvesini aldıklarını söyledi.

ETSO meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya badem ezmeci Arif Meriç, Tevfik Keçeci, Pınar Karaca katıldı. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt tarafından katılan bademezmesi üreticilerine tescil belgesi verildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, yöresel ürünleri tanıtmak ile ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. Bademezmesini dünya pazarına yaymayı hedeflediklerini söyleyenZıpkınkurt, “Badem ezmesi zaten biliniyor.Bunu bir adım öteye götürerek önce Türkiye de sonra bütün dünyada pazarlamanın ticarileştirmenin önünü açmak için ticari sanayi odası olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Zıpkınkurt, “Badem ezmesi üreticilerinin kendilerini yenilediğini ciddi anlamda katkıları bulunan üreticilerimizin dünyaya hazırladıkları dükkânlardan yapılan satışların dışında diğer illere açtıkları temsilcilikler ve verdikleri bayilikler ile e-ticari siteleri ile tüm Türkiye’deki alıcılara ürünlerini ulaştırmadaki başarılarını kutluyorum.” dedi.

Coğrafi işaret belgesinin alınmasın uzun sürdüğünü ifade eden Zıpkınkurt, “Coğrafi işaret başvurusu niye uzun sürdü?Badem ezmesi bize Osmanlı zamanından geliyor. Edirne’de üretildiği ve Edirne bademinden üretildiği konusunda ciddi tarihsel dokümanları topladık. Üniversite ile beraber bunların çalışmalarını yaptık. Badem ezmesi başka ilerde de üretiliyor. Başka üreticiler de var ama Edirne bademinden Edirne’ye has bademden üretilen badem ezmesinin tadı farklıdır. Bugün ithal bademde geliyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde badem üretimi var ama bizim Edirne’ye has badem ayrı bir tat ayrı bir lezzet bunu da tabi ancak yan yana yediğiniz zaman fark edebilirsiniz. Bunun ustaları çok daha iyi bilirler. Dolayısıyla bu süreci geçmek zorundaydık. Herkesi coğrafi işaret patentini almak için müracaat ediyor ama altını doldurmanız lazım.” Şeklinde konuştu.

Badem ezmesinin ile ilgili çalışmalar yapıldığı ifade eden Zıpkuınkurt, “Bizim ne yaptık. Osmanlı zamanından gelen arşivleri araştırdık. Bunlar ile ilgili dokümanları çıkarttık. Üreticileri bulduk. Kimler üretmiş nasıl üretmiş, nerede üretmiş, nasıl yapmışlar. Edirne’de bademlik semti var. Edirne’nin ardı da bağlar şarkısı nereden geliyor. Edirne’nin 4 bir tarafı bağ ve bağlarda bademler yetişiyor. Son dönemde Edirne’de badem azalmak ile beraber, Keşan bölgesinde ciddi anlamda halen badem üretimi var. Yeni yeni devlettin teşvikleri ile köylerimizde yeni bademlikler oluşturulmaya başlandı. Bu arz talep meselesi.” Diye konuştu.

Badem tabi ki satılıyordu, bademi katma değerli olarak satmak oda bizim üstatlarımızın işi onlarda bundan ezme yaprak bademi daha değerli ticarileştirdiler kendilerini kutluyorum.

Badem ezmesinin daha fazla kitleye ulaştırılması için küçük ambalaj paketleri yapıldığını belirten Zıpkınkurt, Badem ezmesinin ambalajının açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gerektiğini, açıldıktan sonra ilk günkü tadın, yumuşaklığının olmadığını söyledi.

Zıpkınkurt, “Badem ezmesinin daha fazla kitlelere ulaşması adına daha ufak ambalajları yapmalarını sağladık. Eskiden kiloluk ambalajları vardı.Kiloluk ambalajları alıp götürüyorlardı. Bugün geldiğimiz noktada daha küçük ambalajları ile daha fazla kesime daha fazla insan ulaşma sanışını yakaladık.

Edirne’ye turistlik seyahat ile gelen bir misafir giderken badem ezmesi götürecek bizim ambalajlarımız kiloluk 800 gramlık komşusuna götürecek akrabasına götürecek 5 kilo almaşı lazım hem kesesine zarar hem götürmekte istiyor, ufak ambalajlar yaparak hem onların alımı kolaylaştırdık hem de aynı tadı da yenmesi için küçük ambalajlarını önemini vurguladık.

Edirne’de tescillenen ürünlerin olduğunu belirten Zıpkınkurt, “Edirne’de tescili ürünlere baktığımızda ETSO tarafından tescillenen ürünlerimiz, Edirne beyaz peyniri meyve mis sabunu, badem ezmesi odamız tarafından tescillendi. Edirne Esnaf odası tarafından Edirne tava ciğer tescillendi. Edirne Ticaret borsası tarafından Deva i misk tescillendi Keşan’da satır et, İpsala pirinci, Keşan siğili bamyası var.” Dedi

Coğrafi tescil yapmak istedikleri ürünlerin olduğunu, çalışmaların yapıldığını ifade eden Zıpkınkurt, “Bizim önümüzdeki dönemlerde yaptığımız çalışmalarda da Edirne çinisi, talika, bez bebekler, minyatür kispet, akıtma, ciğer sarma, ipek börekçiliği, kabak çekirdeği, hanım tırnağı, karaağaç biberi, Lalapaşa karaçalı balı, Edirne kari, kurbağa bacağı bunla ilgili çalışmalar yapıyoruz.” Diye konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30