banner78
banner25

Av.Yıldırım “Barolar Birliği seçim sistemi gözden geçirilmeli”

Türkiye Barolar Birliği’nin açıklamalarının ardından kuruluşun önünde bulunan “Türkiye” adının kaldırılması konusuna ilşikin Edirne Barolar Birliği oy birliği ile aldıkları bir karar sonrasında açıklama yaparak “Türkiye adının kalkmasını istemiyoruz”dediler.

Edirne Barosu’nda yapılan açıklamada gazetecilere konuşan Edirne Barolar Birliği Başkanı Av.Özgür Yıldırım ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Baro üyesi bazı avukatların yaptıkları açıklamaların Baro’yu bağlamadığını belirterek “Bizler toplantılarımızı Pazartesi günleri yapıyoruz.Bazen öğlen arası,bazen öğleden sonra yapıyoruz. Biz normalde bugün olan toplantımızı gerçekleştirmeden önce arkadaşlarımız,meslektaşlarımız kendilerini bağlayıcı bir açıklama yapmışlar.Kendi bilecekleri bir durum.Şu an kurum adına açıklamayı biz yapıyoruz! Yaptıkları açıklama bizi bağlamaz, kendilerini bağlar”dedi.

Baro Başkanı Av .Yıldırım hazırladıkları metin üzerinden görüşlerini belirterek “Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisini emanet etmek istemeyeceği bazı hekimler hakkında adli soruşturma başlatılanca; Türkiye Barolar birliğini temsil eden yetkililer adli soruşturmayı eleştiren açıklamalarda bulunmuştur.Bunun üzerine çatı örgütümüz olan Türkiye Barolar Birliği'nin isminden “Türkiye”nin çıkartılması gündeme gelmiştir.Bu durum vatan için canını feda etmekten çekinmeyecek olan biz Edirne Barosu üyelerini üzmüştür.Biz çatı örgütümüzün isminden Türkiye'nin çıkartılmasını istemiyoruz”diyerek böyle bir uygulamanın Terör örgütlerini ve sempatizanlarını sevindireceğini kaydettiler.

Türkiye Barolar Birliği’nin yapısı itibari ile tüm baroların eşit ve adil şekilde temsil edilmediği bir kurum olduğunu ifade eden Yıldırım “Çatı örgütümüzün adından Türkiye ismi kaldırılmamalı, ama Türkiye Barolar Birliği'nde tüm baroların eşit ve adil olarak temsil edileceği yasal düzenleme bir an önce hayata geçirilmelidir”dedi.

Türkiye Barolar Birliği’nin siyasi bir kurum olmadığını ifade eden Yıldırım “Türkiye Barolar Birliği'nin Türk hukuk camiası ve Türkiye için yaptığı hizmetler göz ardı edilemez.Ancak Türkiye Barolar Birliği siyasi bir kurumda değildir. Türkiye Barolar Birliği'nden Türkiye isminin kaldırılması ile birlikte yapılması planlanan diğer değişiklikler Barolar nezdinde vatandaşlarımızın adalete erişimini zorlaştıracak, halkın hak arama özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyecektir. Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde hukuki bir kaos ortamının ortaya çıkmasını istemiyoruz. Türkiye Barolar Birliği'nden Türkiye ismi çıkarılmaksızın ve yapılması planlanan diğer değişiklikler hayata geçirilmeksizin tüm baroların eşit sayıda ve daha adil olarak temsil edileceği bir seçim sistemi ile Türkiye Barolar Birliği'nin oluşumu sağlanmasıdır”şeklinde konuştu.

Baro’da bir ikilem olup olmadığı sorusu üzerine konuşan Baro Başkanı Yıldırım “Arkadaşlar açıklama yapmışlar ama tam anlamıyla bir çözüm önerileri de yok! Bizim bu yaptığımız açıklamanın farkı şu. Bu işler oyuncak değil.Bunlar çok ciddi konular.Böyle bir durum ortaya çıkmış. Türkiye Barolar Birliği'nden Türkiye adının çıkması gündeme gelmiş ciddi ciddi gündeme gelmiş çalışma yapılıyor.Baroların bütün kazanımları elden gidiyor.Yapılacak olan bu değişikliklerle.Şimdi böyle bir durumda bizde Türkiye'nin adının kalkmasını istemiyoruz.Bizim arkadaşlar sadece yapılacak olan değişikliklere muhalefet etmiştir bir çözüm önerisi getirmemiştir. Biz burada çözüm önerisi de getirmek istedik”diyerek Türkiye Barolar Birliği seçim sistemini eleştirerek asıl sıkıntının burada yattığını kaydetti.

“Aslında Türkiye Barolar Birliği tüm baroların eşit sayıda ve adil olarak temsil edildiği bir seçim sistemi ile oluşmuş olsaydı belki bugün böyle bir olayla da karşılaşmayacaktık.Belki bu gün böyle bir gündem olmayacaktı.Barolar Birliği'nden Türkiye'nin adını çıkartılması gibi bir gündem söz konu olmayacaktı. Barolar Birliği belki de Atatürk'ün kendisine emanet etmek istemeyeceği hekimlere başlatılan adli soruşturmaya eleştiren açıklamalarda bulunmasaydı bugün böyle bir gündemle burada toplanmış olmayacaktık. Eğer Türkiye Barolar Birliği tüm baroların eşit sayıda delege ile temsil edildiği bir genel kurulun sonunda yapılacak olan seçimle oluşmuş olsaydı belki bu tip eylemlerde bu tür söylemlerde de bulunmayacaktı. Biz de bugün size bu açıklamaları yapmak çözüm önerilerini sunmak zorunda kalmayacaktık. Bizim meslektaşlarımız herhalde bunları gözden kaçırmış olabilirler. Bu kendilerinin tasarrufudur ,kendilerinin takdiridir. Biz Geç kalmış da değiliz.Biz aldık değerlendirdik. Hatta Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği bir açıklama yaptı.Bu açıklamayı da dinledik.O açıklamayı da değerlendirdik.Biz bu konuyla ilgili Türkiye Barolar Birliği'nin ne açıklama yapacağını bilmiyoruz.Onların tüm açıklamalarını dinledikten sonra arkadaşlarla oturduk istişare ettik ve bizim arkadaşlar da Türkiye Barolar Birliği'nin açıklamasını dinlemeden Cumartesi günkü açıklamadan haberdar olmadan bu açıklamayı planlamışlar.Biz hepsini dinleyelim ona göre çözüm önerilerimizi sunalım istedik”dedi.

Türkiye Barolar Birliği ile asla fikir ayrılıkları olmadığını demokratik olmayan bir seçim sisteminden kaynaklı bazı sorunların yaşandığını ifade eden Yıldırım “Biz burada Türkiye Barolar birliğini de eleştirmiyoruz.Biz burada bize göre çok da demokratik olmayan bir seçim sistemi söz konusu.Bizim istediğimiz şu. Ben ayrıştırma olacağını zannetmiyorum.Bizim istediğimiz şu. Türkiye Barolar Birliği'nin adından Türkiye ismi çıkmasın biz buna çok üzülürüz, biz buna kahroluruz.Buna en çok teröristler sevinir. Buna en çok Vatanına,milletine bağlı olmayanlar sevinir. Biz bunu istemiyoruz.Biz Vatanımıza milletimize bağlıyız.Terörle mücadelede kayıtsız ve şartsız devletimizin yanındayız”diyerek “Bizim kapımızın önünden terör seviciler geçemez. Bizim kapımızın 100 metre ilerisinden de geçemez. İnşallah hiçbir kurumun önünden de geçmesin.Bizim Çatı örgütümüzün adında Türkiye var. Biz Türkiye'nin kalkmasını istemiyoruz.Biz o zaman hangi birliğe ait olacağız?Çatı örgütümüzden bizim Türkiye adı kalkmasın. Ama bu tip tartışmalarında meydana gelmemesi için tüm Barolar madem bu çatının altındaysa tüm barolarda eşit oyla temsil edilsin bu çatı altında.Benim baronun 3 delegesi varsa başka baronun 100 kat fazla delege varsa zaten bu çatı doğru kurulmamış oluyor hem kurumunuzun adı Türkiye Barolar birliği ama Türkiye Barolar Birliği teşekkül ederken Barolar eşit olarak bu birliğin oluşumunda oy hakları yok!Dolayısıyla Bu sefer böyle sorunlar ortaya çıkıyor.Türkiye'deki 79 Baro eşit seçmen sayısı ile eşit delege ile Türkiye Barolar Birliği'nin yapısını oluştursa bizce bu tip sorunlar bu tip tartışmalar bu tip gündemler oluşmayacak ortaya çıkmayacak.Bizce daha demokratik, daha adil şekilde oluşmuş bir Barolar Birliği ortaya çıkacak.Biz bunu istiyoruz. Eğer böyle olmuş olsaydı inanın bugün biz bu sorunla karşı karşıya olmayacaktık.Baronun kazanımlarının elden gitmesi ile karşı karşıya kalmayacaktık.Ama maalesef belli grupların Türkiye Barolar Birliği'nde olan delege sayılarına hakim olan belli gruplar bir çok barodan daha fazla sayıya sahip ve onların seçmiş olduğu yada koydukları irade maalesef bütün baroların başına bugün çatı örgütün üzerinden Türkiye adının kalkması sonucunu neredeyse meydana getirdi”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30