banner137
banner25

Aslan "el emeği göz nurunu çaldılar, hırsızlık yaptılar!"

TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları Bölge Temsilcisi Elmas Aslan düzenlediği basın toplantısında “Kırsalın Doğal Pazarı”adlı projelerinin Edirne Belediyesi tarafından ellerinden çalındığını iddia ederek açıklamalarda bulundu.

2015 yılından bu yana Edirne 1.Murat Mahallesi Cumartesi pazarı çatısı altında kurulan ve 150 kadar kadın üreticinin doğal ürünlerini pazarladığı Pazar olarak bilinen “Kırsalın Doğal Pazarı”pandeminin başlamasıyla faaliyetine ara verilmiş ancak sonrasında yaşanan gelişmeler üzerine Edirne Belediyesi pazarın bir başka isim çatısı altında kurulacağını ve üretici kadınların bu çatı altında ürünlerini satacağını belirtmişti.Yaşanan bu gelişmeler üzerine uzun bir süredir sessiz kalan ve sorunun çözümü için diyalogdan yana olan Elmas Aslan bugün düzenlediği basın toplantısında sessizliğini bozarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yüklendi ve “bu bir protestodur”diyerek “Edirne Belediyesi, sosyal demokrat başkanım, hırsızlığı iyi biliyorlarmış, el emeği göz nurunu çaldılar, hırsızlık yaptılar. Benim emeğim, Edirne Kadın Girişimcilerinin emeğini ne olur versin. Burada bir rant sağlamıyoruz.

Sosyal demokrat bir belediye başkanı, göz nuru bir emeği nasıl idam etmiştir? Elimizden proje alınmış,çalınmıştır”ifadelerini kullandı.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Kırsalın Doğal Pazarı üyeleri ve yöneticileri yaşanan süreci değerlendirdiler.Konu hakkında açıklama yapan TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmes Aslan “bu bir protestodur. Protestomuz sosyal demokratik belediyemize ve belediye başkanımıza.Malumunuz bir senedir Kırsalın Köy Pazarı kovidden dolayı kapalıydı. Zaman içerisinde bu pazarlar açıldı. Bu arada da bizler takip ettik. Maalesef bize izin verilmedi. Bu zaman içerisinde Recep başkanımıza ziyarette bulundum. Yeri geldi kabul etti, çoğu zaman da kabul etmedi. Gittiğimde, 'başkanım diğer pazarlar açıldı, bizim emeğimiz, göz nurumuz pazarımız ne zaman açılacak?' diye sorduk. Bana şöyle cevap verdi; 'Elmas abla, pazar açılacak, biraz düzenleme var kovidden dolayı, yeni kararlar alındı. Çok yakın zamanda pazarınız açılacak'. Ne yazık ki olmadı. Bir sene bu şekilde gittim geldim”dedi.

Edirne’de başarılı bir iş insanı olduğunu ve 90 kişiye iş imkanı tanımış birisi olduğunu belirten Aslan Belediye Başkanı recep Gürkan’ın makamına gittiğinde 1 saate yakın bir süre kapıda bekletildiğini ve içeri alınmadığını iddia etti.Aslan konuşmasında“son gittiğimde belediyede kapıda nereye gittiğimi sordular, başkanı ziyaret edeceğimi söyledim. Bekledim, kovidden dolayı muhtemelen yeni kararlar alınmıştır diye düşündüm. 58 dakika belediye kapısında bekledim. O arada gelen giden vatandaşlar, güvenlik sorgusuna tabi olmadan başkanın bulunduğu kata devamlı gitti. O arada güvenlikçilere biraz sesimi yükselttim, 'yukarı bilgi verin, işime gitmem lazım, bekliyorum' dedim. 58 dakika bekledikten sonra ayrıldım, aracıma bindim. Sizlere sesleniyorum; bir seçilmiş başkan, evet yoğun olabilir, 54 dakika bir belediyenin önünde bekledim”şeklinde konuştu.

Kırsalın Doğal Pazarı’nın kuruluşunu ve nerden nereye getirdiklerini anlatan Aslan “2015 Mayıs'ında ikinci dönem seçildiğimizde Kırsalın Doğal Pazarı'nı kurduk. Neden bu pazarı kurduk? Bizler kurduğumuz işte rol modelsek arkamızda iz bırakalım isteriz. Defalarca 2 ay köylere gittik. Kapı önlerinde bekledik. Bu şekilde projeyi şekillendirdik. Ben TOBB'un toplantılarında hiç dile getirmediğim kadar sayın başkanımızın adını dile getirdim. Kadına ne kadar önem verdiğini, bize ne kadar destek olduğunu hep belirttim. 81 ilde örnek olan bir proje oldu bu. Örnek girişimci olduğumuz için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendiden plaket aldık. 12 il Edirne'ye geldi örnek il olduğumuz için. Her basın açıklamasında belediye başkanımızı dile getirdik.

Şahsım adına çok kırgınım, üzgünüm. Böyle güzel, önemli Türkiye'ye mal olmuş bir projeyi, ey sosyal demokrat başkanım bu projeyi neden idam ettirdiniz?Bir proje, emek idam edilir mi? Biz ne yaptık? Bu projede bizim binlerce hikayemiz oldu. Ey Recep Gürkan, emeğimizi niye aldın, niye çaldın? Sosyal demokratlar, beğenmediğiniz iktidar, bugün gittiğiniz illerde ve ilçelerde kadına dokunuyorlar. Binlerce kooperatif açıp istihdam yaratıyorlar. Benim ocağım sönmezse, hem iyi bir anne hem de iyi bir eş olurum. İşte bu sönen ocaklara Edirne Girişimciler Kurulu dokundu. Bu dokunmayı da ilk açılışından beri birlik ve beraberlik içerisinde yaptık”dedi.

Kırsalın Doğal Pazarının kurulmaması durumunda yeni bir arayış içinde olacaklarını ve bu konuda Vali Ekrem Canalp’ten yardım isteyeceklerini belirten Elmas Aslan “devam edebilmek için sayın valimize ziyarette bulunacağız.Kadınlarımız dedi ki, gidelim belediyenin önüne çadırlarımızı kuralım, protesto edelim. “Hayır” dedim. Ben sosyal demokrat başkanıma inanıyorum dedim. Bekleyin, şova gerek yok dedim, sizin emeğinizi çalamaz dedim. Ama şunu gördüm. Edirne Belediyesi, sosyal demokrat başkanım, hırsızlığı iyi biliyorlarmış, el emeği göz nurunu çaldılar, hırsızlık yaptılar. Benim emeğim, Edirne Kadın Girişimcilerinin emeğini ne olur versin. Burada bir rant sağlamıyoruz.Sosyal demokrat bir belediye başkanı, göz nuru bir emeği nasıl idam etmiştir? Elimizden proje alınmış, çalınmıştır.Bize belediye başkanı feda olsun demedi, elveda dedi, rahmetine kavuşturdu bizi”diyerek konuyu ve sorunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ileteceklerini ve kendisinin mazlumun yanında olduğunu bildiklerini söyledi. “Bu iş burada bitmedi arkadaşlar”diyen Aslan “ Edirne'nin böyle anılmaması gerekiyor, Edirne'de hırsızlık olmaması gerekiyor”diyerek Cumhurbaşkanına kadar gideceklerini kaydetti.

Üretici kadınlardan Havsa'nın Kuzucu Köyü'nden Nermin Çetin ise Havsa'da yarışmalara girdiğini ve köy ekmeğinde ödül aldığını belirterek “Ödül aldıktan sonra Kırsalın Doğal Pazarı'na geçtim. İflas etmiştik, iflas ettikten sonra evime 4 yıl ben baktım. Çocuklarıma, eşime hepsine ben baktım. 10 tane ekmekle geldim el arabasında, şu anda 4 çeşit ekmek çıkarıyorum. Yerli ürünlerim de var. Başkanım sayesinde yurt dışına da çıktım. Kendimi çok güzel yetiştirdim burada. Şimdi, İzmir, Bursa, Kocaeli ekmekleri hususi gelip evden alıyorlar. Pazarımıza dağıldı diye artık tavuklarımı dağıttım komşularıma. İnanır mısınız yem alamıyorum. Kendi üstüme evim bile yok. Çocuğumun yanında oturuyorum”diyerek pazarda tezgah açmak istediklerini ifade tti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30