banner78
banner25

Arıtma tesisi temeli atıldı!

Edirne İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin temel atma töreni düzenlenen törenle gerçekleşti.CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Kirişhane Paşaçayırı Mevkisi'ndeki törende yaptığı konuşmada, temel atma töreninin Dünya Çevre Günü'nde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.Sağlıklı bir çevre için temiz suya kavuşulması gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, "Türkiye aslında bilinenin tersine su fakiri bir ülkedir. Yani suyu temiz ve sağlıklı kullanmamız son derece önemlidir. Suyun yüzde 80'ini tarımsal amaçlı kullanıyoruz. İçme suyu o nedenle önemlidir. Belki de 100 yılın rüyasını gerçekleştiren sosyal demokrat Edirne Belediyemize milletvekilleri olarak saygılarımı şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da dünyada insana değer verilmeyen bir dönemde yaşanıldığını belirterek, "İnsana değer verilmeyen bir dönemde maalesef çevreye nasıl değer verilir? Ergene kirliliği varken, taş ocakları halen açılmaya devam ederken biz Dünya Çevre Günü kutluyoruz. Bu kutlama değildir, kutlama olmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.Bircan, çevreye yönelik büyük bir tahribat yapıldığını öne sürdü.Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, arıtmanın yapılacağı yerin fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşarak, Edirne'nin 8 bin 300 yıllık özlemi ve utancının sona erdiğini ifade etti.

Edirne'nin 8 bin 300 yaşında bir şehir olduğunu anlatan Gürkan, şunları kaydetti:

"Sosyal medyanın dili yok. Dilin de kemiği yok. Hele hele klavye elinize geçti mi hiç bunun ötesi yok. Bazı arkadaşlar hemen yazmaya başladılar '8 bin 300 yıl önce de çevre kaygısı mı vardı?, 8 bin 300 yıl önce de insanların böyle hassasiyeti mi vardı? O zamanlarda mı arıtma vardı da Edirne 'ye yapılmadı. Orada bir ironi yapmak istedim. Şunu söylemek istedim. Bakınız Türkiye'de 81 il var, kaçında arıtma yoktur bir fikrim yok ama zannediyorum bir elin parmaklarını geçmez arıtması olmayan il sayısı. Edirne bu şehirlerden biri olmanın utancı içerisindeydi. Keşan ilçemiz yıllar önce yaptı arıtmasını, Havsa yaptı, Süloğlu yaptı, Uzunköprü yaptı, henüz hizmete alamadı ama alacak. Koskoca bir il, tarihe tanıklık yapmış bir il, tarihi yaşayan ve yaşatan bir il, Osmanlı'ya bir başkentlik yapmış bir il. Siz binlerce yıldır burada yaşayan bütün medeniyetlerin, bütün kavimlerin, bütün milletlerin, gerek evsel gerek kanalizasyon atıklarını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan doğaya deşarj etmişsiniz."

Gürkan, tesisin yapılmasıyla ilgisi sözleşme süresinin 2.5 yıl olduğunu ancak en kısa sürede yapımının tamamlanacağını ifade etti.Konuşmaların ardından, Gürkan, Gaytancıoğlu, Bircan ve protokol üyeleri uzaktan kumandalı cihazla tesisin temelini attı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30