banner137
banner25

Allah'ın evini talan ettiler!

Edirne’nin Karaağaç mahallesinde bulunan Timurtaş (Demirtaş) camii henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce talan edildi.

Olay gece yarısından sonra meydana geldi.Karaağaç mahallesi Devlet Su İşlerinin kanal projesi çalışmasındaki işçilerin bulunduğu şantiyede kalan işçiler tarafından bu sabah fark edilen olay durumun Jandarma’ya bildirilmesi ile aydınlatılmaya çalışılıyor.

Karaağaç mahallesi askeri kışlalar ile Yunanistan sınırı arasında kalan alanda yer alan cami henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce talan edildi.Sabah şantiyeye gelen işçiler ilk olarak yolda Yasin-i Şerif ve Kuran-ı Kerim’lerin yollarda saçılı olduğunu fark etti.

Görevlisi olmayan camiye gelen çalışanlar caminin içine bakınca korkunç manzara ile karşılaştılar.Alarm sistemi bulunan ancak çalışmadığı anlaşılan caminin içine giren kişi veya kişiler kilitli olmayan kapıyı zorlama olmadan açarak içeride bulunan lambalar,ses sistemleri,sigorta ve elektrik sistemleri ile tespihler,halılar,perdeler,vantilatörleri kırdı,tespihleri ise cami bahçesine savurdu ve kayıplara karıştılar.

Caminin camını kırdığı anlaşılan ve camın sabit bölmesine yıldız işaretini uzun uğraşlarla kazıyan kişi veya kişilerin yakalanması için Jandarma çalışma başlattı.Olay yerine gelen Jandarma ekipleri ilk yaptığı incelemede kırılan camın parçaları üzerinde kan izine rastladı.Elinin kesildiği tahmin edilen şahsın önemli bir ipucu bıraktığı ve Jandarmanın buradan yola çıkarak araştırmasını derinleştireceği öğrenildi.Bölgeye yakın güvenlik kameralarını da incelemeye alan Jandarma ekipleri her türlü bilgi ve belgeyi değerlendiriyor.

Öte yandan cami temizlik işlerini yapan görevlilerde camiye geldiklerinde gördükleri manzara sonrasında gözyaşlarını tutamadılar. “ Bunu yapan insan olamaz,müslüman olamaz” diye sitem eden temizlik görevlileri bunun yapanların yakalanması için herkesin gördüğünü, duyduğunu aktarmasını istediler.

Mahalle sakinleri daha önceleride çok sayıda yabancının cami içinde kaldığını,özellikle göçmenlerin geçiş noktası olmasından dolayı zaman zaman camide ibadet taptıkları ve en önemlisinin ise bir İngiliz'in uzun süre camide konakladığını belirttiler. 

Yerleşim merkezine uzak olduğu gerekçesi ile cemaati fazla olmayan camide sadece şantiye işçileri ve kışlada görev yapan görevliler ile mahalle sakinleri zaman zaman gelip ibadet ediyor.Türkiye’nin Yunanistan sınırına en yakın ve en son camisi olarak bilinen cami’de ise güvenlik kamerası olmaması düşündürücü.

Timurtaş Paşa (Demirtaş Camii) 15. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edildiği ve kurucusunun Osmanlı Tarihi'nde karşımıza çıkan dört Timurtaş Paşa'dan Subaşı (Muinüddin) Timurtaş Paşa olduğu bilinen eserin, inşa tarihi, geçirdiği onarımlar ve Türk Mimarisi içerisindeki önemi konuları aydınlatılması gereken problemlerden bazılarıdır. Timurtaş Paşa Camisi, Türk Mimarisi'nde çok fazla tercih edilen bir plan tipine sahiptir. Ayrıca yapımında kullanılan malzeme ve teknik bakımından da, hem Edirne'deki ve hem de diğer kentlerdeki Erken Osmanlı camileriyle benzerlik göstermektedir. Yapı plan, mimarisi, malzeme- teknik ve süsleme bakımlarından, inşa edildiği dönemin özelliklerini yansıtmaktadır.

Cami 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan büyük organizasyonla ibadete açılarak hizmete kazandırılmıştı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30