banner137
banner25

Akgün "mazot alamaz hale geldik!"

Yaptığı üretim ile Türkiye’nin yüzde 25’lik ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne’de son yağan yağışlar sonrasında üreticinin yüzünün gülmesi bekleniyor.Ortalama verim anlamında 250 kg ile 350 kg arasında dönümde verim bekleyen üretici açıklanacak olan iyi fiyatla bükülen belinin biraz doğrulacağını belirtiyor.

İl genelinde yapılan 1 milyon 200 bin dönüm ayçiçeğinin hasat zamanı geldiğinde işlemeye alınması ile Türkiye’nin yağlık bitki anlamındaki açığının büyük ölçüde kapanacağına dikkat çeken Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün yağlık bitkinin önemine dikkat çekti ve çiftçinin girdi maliyetlerinin artmasına rağmen açıklanacak iyi fiyat ile yüzünün güleceğini kaydetti.

Edirne ilinde erken ekim yapılan noktalarda hasat zamanının başlayacağını açıklayan Akgün dünyanın en zor ama kutsal işlerinden birini yaptıklarını ifade ederek “İnsan için insanlık için üretiyoruz”dedi.

Üretim yapılan bölgenin yüz ölçüm olarak küçük ama ülkemizde üretimde gerçekten büyük söz sahibi olan bir bölge olduğunu hatırlatan Akgün “Edirne’mizin ve Trakya’mızın en büyük söz sahibi olduğu ayçiçeği üretiminde artık yavaş yavaş erken ekilmiş ayçiçeklerinde hasat başladı.Sezonun ve yılın yağışlı geçmesinden dolayı ayçiçekleri gerçekten bu zamana kadar görülmemiş bir şekilde çok kuvvetli.Ülkemizin en büyük açığı olan yağ olayında devletimize katkı olacağından dolayı gerçekten son derece mutluyuz.Biz bu mutluluğu yaşarken tabi ki bizleride mutlu etmesi gereken sanayiciler var.Kendi kuruluşumuz olan Trakya Birlik var.Trakya Birlik her zaman çiftçi kuruluşudur ve olmaya da devam ediyor.Her zaman üreticisinin yanında olmuştur.Ama en çok bizim Trakya Birliğe ihtiyacımız olduğu yılda bu yıl olarak gözüküyor” diyerek gelen son zamlarla tarımda fakirleşme gözlendiğini ve açıklanacak fiyat ile çiftçinin yüzünün güleceğini ifade etti.

Verimin ve kalitenin yüksek olma beklentisi içinde olduklarını ifade eden Erdal Akgün “Ayçiçeği’nde verimin en üst seviyede olacağı kanaatindeyiz.Verimin yüksek olduğu noktada kalitenin de en üst seviyede olacağını biliyoruz.İnşallah Çiftçinin nefes aldığı bir sezon olur diye düşünüyoruz ve beklentimiz bu şekilde.Çünkü yağlık bitkilerde ülkemizde büyük bir açığın olduğunu biliyoruz. Biz Devletimiz için, milletimiz için üretime devam ediyoruz.Esasında yağlı bitkilerde ekim alanları çoğaldı.Çünkü millet buğdaydaki hastalıklardan dolayı alternatif ürünlere yönelmeye başladı.Bunlardan bir tanesi de bölgemizde Kanola olarak gözüküyor.Ayçiçeği ekim alanlarının kendini koruduğu ama yağlık bitkilerde de bir artış olduğu gözlemleniyor”dedi.

Yurt dışından ithalat yapılması ve vergi oranlarının düşürülmesini olumsuz olarak nitelendiren Akgün “En büyük sorun tabii ki vergi olayı.Vergilerin neredeyse sıfır noktasına çekilmesi üreticimizin belini büküyor ama; ne yaparsak yapalım öyle tahmin ediyorum ki yurt dışından getirilecek olan ayçiçeğinin de buradan çok fazla farklı olmayacağı kanaatindeyiz”diyerek fiyatın 2.5 TL civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

Son zamlarla üretim yapmakta zorlandıklarını ve özellikle mazot zammı ile maliyetlerin artacağına dikkat çeken Akgün “fiyat 2,5 liradan aşağı düşmezse bu son gübre zamları akaryakıt zamlarından sonra çiftçi buğday ekimine hazırlanır diye düşünebiliyoruz. Çünkü gerçekten artık mazot alamaz hale geldik.En büyük sorunlardan bir tanesi gübre fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100,yüzde 110,yüzde 20 olarak artış göstermesinin gözlemliyoruz ve şu anda ekim ayına uzun bir süre olmasına rağmen gübre fiyatları buralarda.Yarın öbür gün çiftçimizin ekim için hazırlık yaptığı ve ekim günlerinin yaklaştığı dönemde gübre fiyatlarının düşünmek dahi istemiyorum”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30