banner78
banner25

97'nci yıl kutlamalarına ilgi büyüktü!

Edirne’nin Kurtuluşu’nun 97. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Talat Paşa Caddesi'nde devam eden törende, Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşu temsili olarak öğrenciler tarafından canlandırıldı. Türk Ulusunun bağımsızlık simgesi olan Türk Bayrağı’nı temsili törenle teslim alan dönemin Valisi Şakir Bey’i canlandıran genç daha sonra Türk Bayrağını Vali Ekrem Canalp’e sundu.

Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kurtuluşun 97. Yılında Edirnelilere seslendi. Kurtuluş Bayramı’nı kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Birlikte 1. Dünya Savaşı’na girdiğimiz Almanya’nın yenilmesiyle bizde yenilmiş kabul edildik. Ama Türk Milleti ve Edirneliler bu yenilgiyi bir türlü kabul edemedi; bir türlü içlerine sindiremedi. 30 Ekim 1918’da imzalanan ve bizim yenilgimizi onaylayan Mondros Mütarekesinden sadece 3 gün sonra henüz Osmanlı Coğrafyasının hiçbir yerinde Anadolu ve Trakya’nın hiçbir yerinde daha yenilginin mağlubiyetinin şoku atlatılamamışken Edirne’de 4 kahraman insan çıktı. Biri o dönemin belediye başkanı Şevket Dağdeviren, biri Yolageldili Kasım Bey, biri Faik Kaltakkıran, biri Mehmet Şeref Aykut, bu dört kahraman Mondros Mütarekesinden sadece 3 gün sonra 1 Kasım 1918’de Havsa Necatiye’de bir köyün samanlığında toplandılar. Dediler ki, Türk Milleti bu yenilgiyi, bu mağlubiyeti kabul etmez. Edirneliler, yenilmeyi kabul etmez. Edirne bugüne kadar 4 kez düşman işgaline uğradı. Hepsini başından defetti ve tekrar bağımsızlığını kazandı. O gün 1 Kasım 1918’de 4 yiğit adam direnişin ilk işareti olan, ilk sembolü, ilk örgütü olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdular. 6 ay sonra 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Samsun’a ayak basarak ulusal kurtuluş savaşının ilk adımını attı. Ama ondan 6 ay önce ilk kurtuluş meşalesinin kıvılcımı Edirne’de bu topraklarda yakılmıştı. Ve ardından Mustafa Kemal Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Sonra dedikler ki, ‘Vatan bir bütündür, bölünemez.’ Bu iki cemiyet birleşti Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti oldu. Kuva-i Milli’ye oldu, sel oldu; çağladı, taştı, ardından ulusal kurtuluş savaşı oldu. Emperyalistleri yendi ve bugün kurtuluşumuzu bir kez daha kutluyoruz” dedi.

Türk Milleti’nin Kurtuluş Savaşı’nın ardından 30 Ağustos 1922’de Büyük Zaferle dünyada eşi benzeri görülmemiş bir galibiyet yaşadığını belirten Gürkan, “Kahraman Türk Ordusu; dünyadaki ilk kez 7 düvele karşı emsali görülmemiş bir zafer yaşattılar bu millete. Ve o gün bu büyük millet, şanlı Türk Ordusu ve Türk Milleti hep beraber haykırdı; Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ve ardından 24 Temmuz 1923 Türkiye Cumhuriyet’in tabusu Lozan Anlaşması imzalandı. 29 Ekim 1923 Mustafa Kemal Atatürk’ün, o büyük insanın, Başkomutanın, Cumhuriyet’imizin kurucusunun önderliğinde Türkiye Cumhuriyet’i kuruldu. Bu cumhuriyet sadece Türk’lerin Cumhuriyeti değildi. Dünyada emperyalizmin ezmeye çalıştığı bütün mazlum milletlerin bir direnişi, başkaldırısıydı. Edirne’nin bugün 97. Kurtuluş Yılını kutluyorsak, bunu Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. Ruhları şad olsun. Edirne’nin Kurtuluşunun 97. Yıldönümünde Edirne’den hep beraber, bütün Edirneliler, devletiyle, milletiyle bütün Edirneliler bir kez daha şunu söylüyoruz, Ey büyük Atatürk; Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime and içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun! Ne mutlu Türküm diyene!” diye konuştu.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından halkoyunları ekipleri gösteri sundu. Program geçit töreniyle devam etti. Geçit töreninde yer alan sivil toplum örgütleri toplumsal mesajlara yer verdi. Geçit töreni büyük ilgiyle izlendi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30