banner78
banner25

86 yıllık hatlar var!

Edirne Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve İller bankası tarafından kredisi sağlanan Alt yapı çalışmalarında 1 aylık süre içerisinde İçme suyu şebeke hattında 12 bin metre,yağmur suyu toplama kanalında, 2 bin metre ,kanalizasyon hattında ise 4 bin metre hat döşeme işi yapıldığı belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Mak.Müh.Yaver Tetik uygulanan bu proje ile eski yerleşim alanlarında 86 yıldır el değmeyen içme suyu hattının değiştirildiğini ve eski boruların tarih olduğunu ifade etti.

Tetik yaptığı açıklamada yapılan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve alt yapıda havalarında iyi gitmesi ile 3 ayrı hattan 6 istasyonla alt yapı işinin sürdüğünü belirterek Karaağaç mahallesinde içme suyu şebeke döşeme işinin sorunsuz sürdüğünü ve tamamlandığını belirtti.

Tetik “Şu an içme suyuyla ilgili olarak Karaağaç ve İstasyon mahallesinde çalışmalar yapılıyor. Karaağaç’ta çekmiş olduğumuz içme suyu borularının test deneyleri yapılıyor. Bugünlerde yapıyoruz çünkü geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığı 5 derecenin altındaydı ve 5 derecenin altında olduğu zaman bu testleri yapamıyoruz.Bunun en az 15 ila 20 derece olmasını istiyoruz. Bu sıcaklıkları kaynak yapılırken yakalayabilmek için çadır kuruyoruz. O sıcaklığı bulduktan sonra imalat yapılıyor. Şükrüpaşa Mahallesi Abdi İpekçi Caddesi, Paşaçayırı dediğimiz yerde yağmur suyu çalışmalarımız devam ediyor. İçme suyunda HDPE adı verilen yaklaşık 12 bin metre döşeme yaptığımız borular kullanılıyor.Bu işlem sırasında vatandaşlarımız maksimum bir gün susuz kalabilir.Zaten bu işlemleri yapmadan önce kendileri de bilgilendiriliyor. Toplamda 380 bin metrelik hattın 12 bin metresi tamamlandı.Yağmur suyunda şu an daha 2 bin metrelerdeyiz. Kanalizasyonda ise 4 binlerdeyiz. Aynı sokakta 3 borunun geçtiği yer var; 2 borunun geçtiği var. Farklı farklı işliyor o yüzden. Yavaş gitmemizin sebeplerine gelecek olursak; şu an çalıştığımız bölgeler doğalgaz, internet ve elektriğin altyapıda olan çalışan firmalarla ortaklaşa çalışıyoruz. İçme suyunda hızlı gitmemizin sebebi altyapıda sokaklar daha geniş. Orta yerden geçince bir karşılaşma olmuyor yer altında" şeklinde konuştu.

Su arızlarının kendilerini ciddi manada uğraştırdığını ve yapılan çalışmalarla artık su patlaklarını da tarih olacağını ifade eden Başkan yardımcısı Yaver Tetik “Eski içme suyu ve kanalizasyon suyu boruların birçoğunun nereden geçtiği kayıt altında değil. Bunlara arkadaşlarımız uygulama yaparken dijital ortama işliyorlar. Fakat yaklaşık yüzde 40’a yakın işlenmemiş temiz su borusu var, o boruların nereden geçtiğini bilemiyoruz. Bir patlak olduğunda daha önce oralarda çalışmış ve emekli olmuş arkadaşlarımızdan yardım alıyoruz. Kaçak, patlak varsa toprak yüzüne çıkmamışsa cihazlarla kontrol ediliyor, dinleme yapılıyor. Bu dinleme geceleri sessizlikte yapılıyor. Gündüz de onarım yapılıyor. Şu an içme suyu ve yağmur suyu hatlarımızı yaparken GPS ya da koordinatlarını alarak abone bağlantısının nerede olduğunu projelerimize işliyoruz. Dijital ortama işlemelerimizi tamamladıktan sonra herhangi bir sorunda anında nokta atışı yapabileceğiz.Arkadaşlarımızla sürekli olarak istişareler yaparak müteaahhit firma ile koordineli bir şekilde her şeyi planlayarak yapıyoruz"dedi.

Tetik, son olarak, "Edirne’nin altyapısı 80’li yıllarda yapılmış. Patlak olduğunda bölgeye gittiğimizde boruların 1930’lu yıllardan kaldığı, hatta Osmanlı döneminden kalan kanallarının bulunduğunu gördük. Bunları projelerimize işliyoruz. Edirne’de geçtiğimiz zamanlarda büyük bir su patlağı oldu. Bu patlak bizim projelerimizde olmayan bir bölgede çıktı, örneğin. Bölgesel olarak Selimiye’nin önünde su yüzeye çıkınca kazdık, gördük. Bu yenileme çalışmalarıyla her şey elimizin altında olmuş olacak" ifadelerine yer verdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30