banner78
banner25

70 km'ye dayandı!

Dünyayı sarsan COVİD-19 Koronavirüsü salgını hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.Çin’in Wuhan kentinde baş gösteren salgın sonrası tüm dünyayı tehdit eden virüsün ilk olarak komşu ülkelerde hissedilmesi ve sonrasında ülkemizde görülmesi ile başlayan süreçte bir çok iş kolu olumsuz yönde etkilenmeye başladı.

Özellikle Türkiye’nin ithalat ve ihracat yükünü çeken TIR sürücü ve firmaları nakliyenin sekteye uğramaması için yoğun çaba sarf ederken alınan bazı tedbirler ülkeler arasındaki sınırlarda ki bekleme süresinin uzamasına sebep oldu.

Özelikle yükünü Avrupa’nın çeşitli ülkelerine götürüp bırakan TIR sürücülerinin dönüş yolu adeta çileye dönüştü.Her sınır kapısında saatlerce bekleyen TIR sürücüleri alınan tedbirler nedeniyle ortalama 4-5 gün sırada beklemeye başladılar.

Hafta sonu Avrupa’ya yükünü boşaltan bir TIR sürücüsü hafta başı koyulduğu dönüş yolunda günlerce beklemeye başladı.Özellikle Bulgaristan Kapitan Andreovo ve Lesova sınır kapılarında Türkiye’ye giriş yapmak için bekleyen TIR sürücüleri 5 güne varan bekleme süreleriyle adeta çile çekmeye başladılar.Bulgaristan tarafında alınan tedbirlerden dolayı iş yerleri ve yemek satan restoranların kapalı olması,ihtiyaç giderememeleri gibi sorunların baş göstermesi üzerine Edirne Belediyesi sınırın her iki yakasında bekleyen TIR sürücülerine yemek ulaştırmaya başladı.

Dün gece itibari ile bin kişilik yemek hazırladıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “dünyanın yükünü çeken TIR sürücülerimizin seslerine kulak verdik ve onlara sıcak yemek ulaştırmak için uğraşıyoruz”diyerek ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceklerini belirtti.

TIR sürücüleri Türk tarafının çalışmadığını iddia ederek sorunun kantar sayısı azlığı ve personelin ağır çalışması ile alakalı olduğunu belirterek sahipsiz bırakıldıklarını ifade ettiler.

TIR sırasında bekleyen ve şu ana kadar 3 bin civarında olduğu tahmin edilen TIR araçlarının gümrükten hızlı geçişini sağlamak ve ihtiyaçları karşılamak adına ise Sofya Büyükelçiliği devrede.

Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ise Büyükelçilik sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda

“1. Gümrük makamlarımızla temasa geçtik. Görüş ve önerilerinizi aktardık. Gümrük yetkililerimiz bu olağanüstü şartlarda her zamankinden daha da yoğun mesai harcıyorlar. 72 saate kadar kuyruğun erimesinin beklendiğini ifade ettiler.

2. Gümrükte kantar sayısı ikiye çıkartılmıştır.

3. Gümrük makamlarımız birçoğunuzun dile getirdiği bir konuda şu açıklamayı iletti: Peron sayısının artırılması, şu an kapalı olan yolcu peronlarının kullanıma açılması fiziken mümkün değildir. Pasaport kontrolünde iki; gümrük kısmında altı olmak üzere bütün peronlar tam kapasitede çalışmaktadır.

4. Bu süreçte en belirleyici unsur, mecburi olan sağlık tedbirlerdir. Her iki peronda sağlık görevlilerimizin sayısının artırılması sağlanmıştır.

5. Süreci hızlandırmak için inisiyatif aldık. Filibe Başkonsolosluğumuz sağlık formunu Bulgaristan içinde dağıtacak. Bunları eksiksiz olarak doldurarak, hazır ediniz. Böylece perona geldiğinizde form doldurmak için zaman kaybetmeyeceksiniz.

6. Kuyrukta usulsüz sıra atlama, mevzuata aykırı olarak öne geçme, sahte evrak gösterme ve adi suç hadiseleri için Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ile görüştük. Tedbir alacaklar; yol polislerine gerekli uyarıda bulunuyorlar.

7. TIR parkında dorse ve şoför değişimi uygulaması bugün başlıyor.

8. Büyükelçiliğimizin eşgüdümünde kumanya dağıtımına başlandı.

9. Bulgaristan Kızılhaçı bugün içme suyu ve gıda malzemesi dağıtmaya başladı.

10. Bulgaristan Yol İdaresi temizlik suyu dağıtmaya başladı.

Özellikle vurgulamak istiyorum: Başta gümrük yetkililerimiz olmak üzere bütün resmi makamlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ara vermeksizin gece-gündüz çalışıyorlar. Bu mecburi sağlık tedbirleri ortamında geçişlerinizi nasıl hızlandırırız; bunun için gayret gösteriyoruz.

Bizim Büyükelçilik olarak ilgili makamlarımız ve STK’larımız ile yapmaya çalıştığımız konu bu süreçte temel insani ihtiyaçlarınızı karşılamaktır. Bunu da elbirliğiyle yapmaya başladık.

Allah yolunuzu ve bahtınızı açık eylesin.Selamlarımla”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30