banner137
banner25

26 yıl sonra ilk defa anıldı!

Edirne’de roman havası denilince akla ilk gelen isim olan Deli Selim lakaplı klarnet ustası Selim Kızılcıklılar, 26 yıl sonra mezarı başında ilk defa anıldı.

26 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden ve halk arasında ağızlarda dillenen şarkıları ile bilinen Deli Selim eşi ve ailesinin yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ında katıldığı bir törenle Acı Çeşme mezarlığında mezarı başında anıldı.

76 yaşındaki eşi Ayşe Kızılcıklılar’ın göğsünde tuttuğu resim ile gazetecilere açıklama yaparak 26 yıldır ayrı yaşadığı eşini özlediğini ve onsuz geçen 26 yılı bir kendisinin birde sevenlerinin bildiğini belirtti.

Nota bilmemesine rağmen ustalara taş çıkartacak şekilde ustaların ustası sıfatı ile kimsenin kalbini kırmadığını belirten eşi Ayşe Kızılcıklılar “o bambaşka bir insandı.Sadece müziği için yaşardı. Büyük insanla büyük olur, küçükle küçük olurdu. Genç yaşta bıraktı, bizi gitti. Klarnetini müzeye verdik, orada sergilenmesi için. Çok zorluk çektik birlikte ama bizi ölüm ayırdı. Radyoda şarkılarını duyuyorum, hüzünleniyorum, ağlıyorum. Keşke hep yanımızda olsaydı”dedi.

Ayılana gazoz bayılana limon, Mastika, Karaçalı, Kapıkule, Gogocular, Fasulya gibi şarkıların söz yazarlığı ve bestelerini de yapan Deli Selim, Kibariye başta olmak üzere Mazhar Fuat Özkan ve bazı ünlülerin o dönemde arkasında çalan isim olarak biliniyor.Ata Demirer’in oynadığı “Eyvah eyvah” filmi ile ünlenen ve gündeme gelen şarkı sonrasında aile her ne kadar Deli Selim’in şarkısının izinsiz ve telif hakkı kullanılmadan çalındığı yönündeki iddialar karşısında dava açmış olsa da davadan bir sonuç alamamıştı.Deli Selim’in oğlu Murat Kızılcıklılar ise babasının izinde yürümeye çalıştığını ancak işsiz olduğunu belirterek “hiçi olmazsa annemin bir gönlünü alsaydılar.Bir helallik isteseydiler”dedi.

TRT ekranlarında sayısız konserde yer alan ve yılbaşı programlarının aranılan ismi olan Deli Selim bugün düzenlenen törenle 26 yıl sonra ilk defa anılmış oldu.

Roman kültürüne sahip çıkmak ve yaşatmak adına bir takım adımlar atan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen anma programında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Deli Selim’in mezarlığının yaptırılacağını ve hak ettiği görünüme kavuşturulacağını söyleyerek “Deli Selim'in hem Edirne hem de Türk müzik hayatının içerisinde unutulmaz, derin bir izi var. Edirne Belediyesi olarak kabrini de en kısa zamanda düzenleyerek ona yakışır bir hale getireceğiz. Diğer taraftan Roman kardeşlerimizin sanatla ilgili, özellikle müzikle ilgili doğal bir yetenekleri var. Bununla ilgili yine Edirneli olan çok değerli klarnet virtüözü Serkan Çağrı ile bir projemiz var, çok yakında onu da açıklayacağız”dedi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ise Deli Selim’in Roman kültürüne sağladığı katkıların bugün hala hatırlanmasının güzel olduğunu belirterek “Roman kültürüne büyük katkıları olan ve aynı zamanda da şarkılarıyla, sözleriyle Romanların psikolojisini müzik notalarına döken merhum Deli Selim ağabeyimizi burada anıyoruz.Bundan sonrada bunu geleneksek hale getireceğiz”dedi.

Kabri başında okunan dualar sonrasında Deli Selim 26 yıl sonra ilk defa anılmış oldu.

Deli Selim lakaplı Selim Kızılcıklılar, 1945 yılında Edirne'nin Küçükpazar semtinde dünyaya gelmiş,Roman şarkılarıyla tüm Türkiye'de tanınmıştı.1995 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmişti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30