banner137
banner25

2 yılda 1 ton ilaç toplandı!

Edirne'de İl Sağlık Müdürlüğü'nün 2 yıl önce başlattığı tarihi geçmiş ilaçlara yönelik ilaç toplama kampanyasında bugüne kadar 1 ton ilaç toplandığı belirtildi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu tarafından düzenlenen basın toplantısında gazeteciler konu hakkında bilgilendirilirken duyarlı vatandaşların 52 sağlık kuruluşunda oluşturulan ilaç toplama kutularına bugüne kadar 1 ton atık ve tarihi geçmiş ilacı getirip teslim ettiği belirtildi.

Kent merkezi başta olmak üzere 52 ayrı noktada oluşturulan ve tamamen Sağlık Müdürlüğü AR-GE birimi tarafından tasarlanan özel kutulara atılan ilaçların bu sayede doğaya ve çevreye karışmadan bertaraf edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Daha önceleri evlerde bulunan tarihi geçmiş ilaçların yanlışlıkla kullanılması başta olmak üzere,çöpe atılması ile hem insan sağlığı hemde doğanın zarar gördüğünü belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Muhsin Kişioğlu “yapılan çeşitli denetimlerde, çalışmalarda ve ev ziyaretlerinde tarihi geçen ve evde bir şekilde muhafaza edilen, kullanılmayan ilaçların zaman zaman şehir çöplüklerine atılarak doğaya ve çevreye zarar verdiği maalesef görülmüştür. Konunun çevre sağlığı ve halk sağlığı açısından oluşturabileceği riskler düşünülerek Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı ile ortak bir proje olan Tarihi Geçmiş İlaçların Bertaraf Projesi hayata geçirilmiştir.Yaklaşık iki yıldır düzenli olarak yürütülen bu proje hedeflenen amacına bugün itibariyle ulaştığı düşünülmektedir”dedi

Toplanan 1 ton ilacın tıbbi ve tehlikeli atık deposunda muhafaza edildiğini söyleyen Kişioğlu imha işleminin doğaya zarar vermeden bu konuda tecrübeli şirketler aracılığı ile yapılacağını belirterek Türkiye’de atık ilaç toplanan ilk ve tek ilin Edirne olduğunu kaydetti.

Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Ceren Yöndem ise ilaç toplamam konusunda hassasiyet gösteren vatandaşlara teşekkür ederek “Onlar olmasaydı bu projeyi sürdüremezdik. Projemizin devamlılığının da sağlanmasını istiyoruz”dedi.

75 yaşındaki Emine Gür isimli vatandaş ise evinde ve komşularında ki ilaçları toplayarak TOKİ Ailesi Sağlığı Merkezi'ne sürekli getirdiğini belirterek tarihi geçmiş ilaçların toplama merkezlerine getirilmesi konusunda vatandaşları bilgilendirdiğini belirtti.Gür “evimizde bir çok ilaç var. Çocuklar bu ilaçları alıp içebiliyor ve zehirlenebiliyor.İlaçların bu tür toplama merkezlerinde toplanması çok önemli”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30