banner78
banner25

150 milyon TL'ye mal olacak!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Edirne’ye gelerek açılış ve temel atma törenlerine katıldı.Avrupa’nın en büyük kara sınır kapısı Kapıkule kara sınır kapısında 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan yolcu salonunun açılışına katılan Bakan Tüfenkçi Kapıkule’nin Avrupa’ya açılan kapısı olduğu gibi Avrupa’nın da Doğu’ya açılan en büyük kara sınır kapısıdır diyerek Kapıkule’nin önemine dikkat çekti.

Bakan Tüfenkçi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB’un şirketi olan Gümrük ve Ticaret İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından yapımı tamamlanan 700 metrekare büyüklüğündeki 2 yolcu salonunu hizmete açmazdan önce yaptığı konuşmada “Türkiye'nin en önemli kapılarından biri olan Kapıkule'den gelen ve giden yolcuların işlemlerinin çok kısa bir sürede tamamlanmasını ve rahat etmelerini istiyoruz. Buradaki yolcular bizim misafirlerimizdir. Gümrük kapılarımız Türkiye'nin dünyaya açılan yüzüdür. Kapıkule Gümrük Kapımızdan yılda yaklaşık 5 milyon yolcu giriş çıkış yapmaktadır. Kapıkule Gümrük Kapısında otobüs yolcuları için daha iyi ve konforlu şartlarda pasaport ve muayene işlemlerinin yapılabilmesi için toplam 700 metrekare büyüklükte 2 adet yolcu salonu inşa edildi. Arkadaşlarımız sağ olsunlar bu yolcu salonlarını 4 ay gibi kısa bir sürede tamamladılar. Daha önce yolcular otobüslerden indirilerek kontrol ve pasaport işlemleri yapıldığı için yolcularımız açık alanda kışın soğuk havaya yazın ise sıcak havaya maruz kalıyordu. Yeni yolcu salonlarımızda gümrük hizmetleri ülkemize yakışır şekilde daha konforlu ve daha hızlı verilecek. Ayrıca gümrük kontrollerinde etkinlik daha ileriye taşınmış olacaktır”diyerek salonun açılışını yaptı. Programa TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu,Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve çok sayıda kamu, kurum temsilcileri ile Yunanistan ve Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Başkonsolosları katıldılar.

Bakan Tüfenkçi ve beraberindekiler daha sonra ise temeli yeni atılacak olan Hamzabeyli gümrük kapısı alanına geldiler.Var olan ve 2008 yılında yapılan Hamzabeyli sınır kapısının işlevselliğini yitirdiği gerekçesi ile büyütülmesi ve yenilenmesi kararı alan hükümet 1 yıl sürede tamamlanması planlanan yeni gümrük kapısının temelini Bakan Tüfenkçi’nin katılımı ile atmış oldu.147 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan ve 150 milyon TL’ye mal olacak yeni sınır kapısının 2019 yılının başında hizmete girmesi bekleniyor. Yenileme yatırımı ile Kapıkule Gümrük Kapısı’nın yükünün hafifletilmesi ve araç giriş çıkışlarının hızlandırılması hedefleniyor.

Temel atma töreni öncesinde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Hamzabeyli sınır kapısının yetmediğini gördüklerini belirterek “Hamzabeyli artık Edirne'ye,Trakya'ya ve ülkemize yetmiyor.Türkiye'nin kapıları Türkiye'ye dar geliyor. İşte bu yüzden sınır kapılarımızı genişletme, kapasitelerini artırma kararı verdik. Buna ilk olarak Sarp'tan başladık, Hamzabeyli ile devam ediyoruz.Araç ve yolcu geçiş süreleri 4 kat hızlandı. Yılda, 5 milyon tıra ve araca, 16 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veriyoruz.Bütün bunları yapmak için, TOBB ve oda, borsa camiası olarak tam 880 milyon liralık yatırım yaptık. Yani devletimizi 880 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devletimize 443 milyon lira vergi ödedik”diyerek Devletin kasasına 1 milyar 300 milyon liradan fazla nakit para aktardıklarının altını çizdi.

Konuşmanın ardından Bakan Tüfenkçi kürsüye gelerek konuşmasını yaptı ve Gümrük kapılarında tek durak sistemi uygulamasının başlayacağını belirterek evrak trafiği ve kırtasiyeyi ortadan kaldıracaklarını kaydetti ve tır kuyruklarının tarih olacağını ifade etti.

Bakan Tüfenkci, tek durak sisteminin tır ve yolcu geçişlerinde bekleme sürelerini minimuma indireceğini dile getirerek, “Bu sistemle işlemler tek noktada yapılacak. İş akış süreçlerinin uzun fazla olmasından kaynaklanan beklemelerin önüne geçilecek ve gümrük işlem süreçlerinin sadeleşmesiyle zaman ve maliyetten tasarruf sağlanmış olacak. Aracın hızlı plaka okuma sisteminden geçerek, diyelim araç Türkiye'den girdi hızlı plaka okuma sisteminden geçerek, durmaksızın sahanın girişine müteakiben ağırlığı aynı yerde tartılacak, tartım bilgileri elektronik ortamda pasaport ve diğer tescil işlemlerini, muayene işlemlerini yapan personel aynı yerde duracak. O işlemleri hemen bitirip hızlı bir şekilde eğer ihbar yoksa, risk analizlerinden kırmızıya düşmemişse hızlı bir şekilde sahada işlemlerini tamamlayarak, gitmiş olacak.Türkiye'de 20 noktada artık sadece plaka okuma sistemi ile kapıda bekletmeden, kapıda muhafaza memurlarımız olmadan plaka okumayla geçiyor ve sahaya giriş yapmış oluyor. Biz buna tek durak sistemini de eklediğimizde artık işlemlerimiz çok daha hızlı bir şekilde devam edecek”dedi.

Temel atma töreninde Edirne Valisi’de konuşarak hükümetin yatırımlarının hızla devam ettiğini kaydetti.Edirne Ak Parti Milletvekili Rafet Sezen ise Edirne’de yatırımların hızla devam ettiğine dikkat çekti.

Temel atma töreni sonrasında Bakan Tüfenkçi ve beraberindeki heyet Edirne Ticaret Borsasına geçerek burada lisanslı depoculuk konusunda Borsa Başkanı Özay Öztürk’ten bilgi aldı.Bakan Tüfenkçi ilerleyen günlerde lisanslı depoculuk ile ilgi yeni düzenlemeler yapılacağını belirterek bilgi aktardı.

Borsa satış merkezinde sanal alıma katılan Bakan Tüfenkçi otomatik sistem üzerinden 10 ton buğday alımı yaptı.Bakan Tüfenkçi’ye günün anısına Borsa Başkanı Özay Öztürk tarafından Edirne tablosu hediye edildi.

Temasların ardından Bakan ve beraberindeki heyet Edirne’den ayrılırken,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Edirne Ticaret ve Sanayi Odasına geçerek burada Borsa yönetim toplantısını gerçekleştirdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30