banner78
banner25

10 gündür bekliyorlar!
Letonya'dan Irak'a gönderilen 31 büyükbaş hayvan, nakil belgelerindeki eksiklik nedeniyle bulundukları tırın Türk gümrüğünden geçişine izin verilmeyince Bulgaristan'a geri gönderildi, Türkiye'ye giriş yaptığı gerekçesiyle Letonya'ya geri götürülmesine izin verilmeyen hayvanlar, Bulgar gümrüğünde mahsur kaldı.
Irak'a götürülmek üzere Letonya'dan 10 gün önce yola çıkan canlı hayvan yüklü tır, bir hafta önce Bulgaristan'ın Kaptan Andreevo Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Gümrükteki işlemler sırasında transit nakil evraklarında eksiklik bulunduğu belirlenen tır, Bulgaristan'a geri gönderildi.
Türkiye'den hayvan ithalatına izin vermeyen Bulgaristan'daki gümrük yetkilileri de Türkiye'de giriş işlemlerinin yapıldığı gerekçesiyle tırın ülke topraklarını kullanarak Letonya'ya dönmesine izin vermedi. Tampon bölgede bir haftadır mahsur kalan canlı hayvanları hayvanseverler ve gümrük yetkilileri besliyor.
Tır sürücüsü, Irak'a hareket edebilmek için evrakların tamamlanmasını bekliyor.

-''Hayvanlar, 7 gündür burada mahsur durumda''-

Hayvansever gruplarından Animal Welfare'nin raportörü İris Baumgartner, yaptığı açıklamada, hayvanların 10 gün önce Letonya'dan yüklendiğini ve 7 gündür Bulgaristan gümrüğünde bekletildiğini söyledi.
Hayvanların beklediği tırın fiziki yapısının gün geçtikçe kötüleştiğine ve yem bulmakta güçlük çektiklerine dikkati çeken Baumgartner, ''Hayvanlar, 7 gündür burada mahsur durumda. Tırın içinde bekliyorlar, tırın içi çok çamurlu ve amonyak düzeyi çok yüksek. Sürücüler sınırda her zaman yiyecek ve su bulmakta problem yaşıyor. Hayvanlar su için birbirleriyle kavga ediyor. Sürücüler yolculuğa uygun evrakları olmadan başlamış'' diye konuştu.
Hayvanların bir süre daha beklemeleri halinde telef olacaklarını öne süren Baumgartner, şöyle devam etti:
''Tır, ilk önce Türk tarafındaydı, sonra geri gönderildi çünkü tırın transit geçiş izni yok, önceden alınmamış. Tır şimdi burada. Şirket, hayvanları Letonya'ya geri çekmek istiyor ama Bulgar yetkililer tırın ve içindeki hayvanların Türk topraklarına girdiğini, bu nedenle geri gidemeyeceğini söylüyor. Bu, gerçek bir problem.
Kimseyi şikayet etmiyorum ama Türk ve Bulgar yetkililerin hayvanlar için çözüm bulacağını ümit ediyorum. Aksi halde birkaç gün içinde bu tırın içinde ölecekler. Bu, sıradan bir kargo değil, canlı hayvanlar. Özel önlemler almanız gerekiyor.''
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri, transit geçiş belgesi olmadığı için tırın geçişine izin verilmediğini, şirketin belgeyi hazırlamasının ardından geçişe izin verileceğini belirtti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30