banner137
banner12

Spor ile alakalı bir yazı yazma yetim her ne kadar olmasa da ve konuya yakın olmasam da,konu Edirnespor olunca hem bir Edirneli olarak hemde Edirnespor’da yıllarca top oynamış, kaptanlık yapmış solak Rıdvan,Baba Rıdvan,Kaptan Rıdvan,şeytan Rıdvan gibi lakapları ile tanınan ve anılan bir efsanenin yeğeni olarak bir şeyler yazmak hakkımdır diye düşünüyorum.

Ben işin spor boyutuna değil bir takımın nereden nereye getirildiğine ve nasıl götürüldüğü kısmına bakacağım….

Edirnespor ile ilgili 2015 yılında bir yazı kaleme almış ve o yazıda bir çok konuyu anlatmıştım.Eğer http://www.edirnehaberci.com/gayret-varsa-basarida-yakindir-makale,1684.html linke tıklarsanız hafızaları biraz tazelemiş olursunuz.Kaleme aldığım bir çok yazı var ama bu yazıya göz atmanızı tavsiye ederim.

9 Mayıs 1966 yılında kuruldu Edirnespor.Şehir takımına o yıllarda inanılmaz sahip çıkmıştı.şehir diyorum çünkü bir bütün olarak hareket edildi yıllarca.İlçeler,beldeler dahildi buna.Ama şimdi ne bir Keşanlı nede bir Uzunköprülü için Edirnespor bir şey ifade etmiyor hatta rekabet var ve rakipler.

Bir takımın ayakta kalabilmesi o şehrin ekonomisi ile alakalıdır.O şehrinde esnafının ayakta kalması o takımın lig’de oynadığı yeridir.Edirnespor 1970 ve 1980’li yıllarda 3.lig yolunda yeride sağlamdı.1980-1990 Edirnespor için hem inişli hemde çıkışlı yıllar olmuştu.3.lige yeniden düşmüş ama Trakya Birlik gibi bir kurumun desteği ile 1990’lı yıllar artık Trakya Birlik Edirnespor adıyla daha da parlak olacaktı.Çünkü sponsor güçlüydü.Ve takım 1993-94 sezonunda kendi grubunun birincisi olarak tekrar 2. Lige yükseldi. Tarihinin en iyi sezonunu 1994-1995 sezonunda yaşayan Edirnespor, 2. Lig 1.grupta ligi ilk iki sırada tamamlayarak Yükselme Grubuna çıktı, böylece 1995 yılı Edirnespor'un Süper Lig'e en çok yaklaştığı sezon olmuştu. Ancak play-off'larda grup sonuncusu oldu ve 1999'a kadar İstanbul takımlarıyla beraber 2. Ligde başarıyla mücadele etti. 1998-99 sezonunda mali ve teknik sorunlardan dolayı Edirnespor, 3. Lig'e düştü. Dört yıl bu ligde oynadı.Edirnespor burada düşüyordu düşmesine ama bu düşünün altında yatan bazı sebepler vardı.Sırf sükse olsun diye kulübe yönetici olanlar,prestijli bir sıfat alabilsin diye takıma yakın duranlar boy boydu.Bir kaç kişi dışında Edirnespor’u düşünen yoktu!Ödenmeyen SSK’lar ve vergi borçları almış başını gidiyor,takıma yapılan bağışlar şahısların evlerine yapılan baskınlarda hamiline yazılı veya takım adına yazılı çekler kitaplar arasında bulunuyor ve savcılık arama kayıtlarına da bu şekilde yansıyordu.

2002-2003 sezonunda ise tarihinde ilk kez takımımız Amatör Lig'e düştü.Çıkması için çalınmadık kapı bırakılmadı ama yılmıştı millet bir kere. “Hep ver hep ver”Ama takım doymak bilmiyordu.Çünkü takıma giden bir şey yoktu.Kişilere veya birilerinin ceplerine gidiyordu.SGK ve vergiler ise hiçbir şekilde yatırılmıyordu.Tutturmuşlar bir huzur hakkı.Sanki maaşa bağlanmış idareciler vardı o dönemlerde.Kapıkule’de bulunan ve takıma tahsis edilen büfeler adeta para basıyordu ama kime? Tabi ki çalışanlara…Çalışanların bazılarını tanırdım rahmetli olanlarda var! Düşünsenize; Alman para birimi olan o dönemde markla sigara yakıyorlardı.Önce çakmak yakılıyor, sonra rulo yapılan 50 Alman markı yakılıyor ve son olarak sigara 50 markla yakılıyordu.Yahu sigara kartonu 10 mark adam 50 markla tek sigara yakıyor.Vay anam vay…

O zaman Kapıkule meşhur.Don lastiği satsan köşeyi dönüyordun.Ama bizim takımın oyucularına don alacak para yoktu.Bellerindeki lastikler bile yenilenemiyordu.Derken kulüp can çekişmeye başlamış ve küme düşmemişti ama Hülya Avşar şovlara kadar düşmüştü.Dönemin Edirneli Maliye Bakanı yaptığı kıyaklarla bir çok kişiyi haciz şokundan kurtarmıştı.O dönemde takımı değil herkes kendi arkasını kurtarma derdindeydi.Takımın idari kadrosuna kim yazıldıysa yönetimde yer aldıysa borç bölünerek herkese yazılmıştı.Allah’tan formüller üretildi,arkalar kurtarıldı ama takım kurtarılamadı. 2014-15 sezonunda Edirne Süper Amatör Liginde şampiyon olup Bölgesel Amatör Lig'e yükselmiş olan takımımız 2019-20 sezonunda halen mücadelesini sürdürmektedir.

İşte bugün kulüp başkanı Savaş Üner’in bir paylaşımı dikkatimi çekti ve bu yazıyı kaleme almak istedi.İsyan ediyordu haklı olarak başkan.Edirne Belediyesi arkasındaydı,başkan Gürkan hep yanındaydı ama BAL ligi başka Amatör lig başkaydı.Belediye amatörde bir yere kadardı. 8 Temmuz'da Edirnespor Başkanı Savaş Üner sert bir açıklama yaparak bu iğrenç Bölgesel Amatör Ligine seneye katılmamaya karar verebiliriz dedi. 9 Temmuz'da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “TFF'nin yapmış olduğu haksızlıktır” dedi.O gün Savaş Üner Edirnespor taraftarından CİMER'e başvurulmasını istedi.Konu TBMM gündemine kadar geldi Edirne Milletvekili Okay Gaytancıoğlu TFF'nin aldığı kararı konuşmasında gündeme getirdi.10 Temmuz günü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Edirne halkı adına TFF'ye dava açacaklarını duyurdu.O gün saat 22.30'da 9 takım Twitter hesabından #BalİçinAdalet ile gündem çalışması yaptı.Milletvekili Ahmet Aydın en fazla 3 puan farkı olan kulüplerin 3. Lige alınması ile ilgili toplantı yaptı.12 Temmuz'da Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Kasapoğlu Keşan'da Edirnespor Başkanı Savaş Üner Gençlik ve Spor Bakanına Edirnespor'un mağduriyetinden bahsetti.Edirne CHP Milletvekili TFF'ye eleştiri olarak “Sporu siyasete kurban etmeyin”dedi.14 Temmuz da 9 takım TFF Riva binasının önünde basın açıklaması yaptı.21 Temmuz'da 9 takım ikinci kez TFF Riva binasının önünde basın açıklaması yaptı.Fakat TFF binanın içine girmesinler diye emniyet güçlerini çağırması 9 kulübü tepki olarak daha çok ateşlendirdi.22 Temmuz günü 9 takım 3. Lige çıkmak için Tahkim'e dilekçe verdi.23 Temmuz günü Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Kasapoğlu mağdur 9 takım ile telekonferans yöntemiyle 24 Temmuz'da TBMM Başkanı Prof.Dr.Sn.Mustafa Şentop mağdur 9 takım ile de telekonferans yöntemi ile görüşeceğini açıkladı.25 Temmuz'da 9 takımın verdiği tahkim kararı TFF tarafından red edildi.30 Temmuz günü Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu,TFF Başkanı Nihat Özdemir ve Amatör Kulüpler Birliği Başkanı Ali Düşmez ortak açıklama yaparak 3. Lig'e 4.Grup açılacağını ve 9 takımın 3. Lige alınacağını açıkladı.İşte o gün bugündür yine 3.lig’teyiz.Ama siz birde bunu Savaş Üner’e sorun!!!

Şimdi biz gelelim biraz geriye….O dönemin en canlı şahidiyimdir.Dönemin belediye başkanı Sedefçi’ydi.Kendisini en çok eleştiren gazetecide bendim.Dönemin Valisi ise Hasan Duruer’di.Yazılarım hakkında istişare eder,arada sırada saat gibi işleyen sistemi kendisine anlatmamı isterdi.Olay basitti.O günlerde kulüp adına toplanan ama bir türlü kulübe gitmeyen 7.2 milyon TL para vardı.Yanlış duymadınız.Edirne Belediyesi üzerinden müteahhitlere istediği yerde istediği imarı yapma hakkı veriliyordu. “Sen yap biz görmeyiz” deniyordu! İşte o günlerde yapılan kıyak imarlarla biraz kulübe biraz kişilere toplanıyordu bu para…Vali Hasan Duruer talimat vererek inceleme başlattı ve rapor önüne konulunca oda şaşırmıştı.Tam 7.2 milyon TL imar’dan toplanmış ve kulübe sözde bağış yapılmıştı.Edirnespor’a yardım adı altında geceler yapılmış aynı biletler defaten satılmıştı.Orta refujlar bile kulübe bağış zorunluluğu ile açılmıştı…

İddiaya göre parayı aklama yolu tespit edilmişti.Bal gibi ligdi.Bağışla alınan paralar,sonrasında futbolcuya ödenen meblağlar.Futbolcunun ederi 5 bin.Ödersin 10 bin.İmzalatırsın 100 bin gibi durumlar varmış.Alan razı veren razı.Ama arada 90 bin var.İmza var mı?Var.Resmi mi? Resmi.Ah ulan ah…Ballı kaymak….

Neyse fazla eşelemeyelim! Eğer o gün o rakamlar bu takıma harcansaydı ne harç ne borç kalırdı.Takımda Vallahi Billahi 1.lige çıkardı.Herkesin yaptığı yanına kar kaldı.Bugün o imardaki ranttan dolayı Edirne’de bugün 12 bin bina ruhsat alamıyor.AF kapsamında alanlar elbette oldu ama yanlarına kar kalarak…

Bugün baktığımızda bu kadar bolluk yaşayan bir kulüp yokluk çekiyor.Şehirde kapı kapı gezen başkan Üner,Ankaralara kadar giderek 22 numaralı formaları hediye etti amma kimse o formanın hakkını vermedi.Yetmedi Üner gecesini gündüzüne kattı,yok canınla yanındaki üç beş arkadaşı ile takım için bir şeyler yapmaya çalıştı.

Bugün hala Edirnespor’a üşüşenler bir şeyler koparmanın derdinde.Daha bugün icra dairesi 62 bin TL’sine el koydu Edirnespor’un…Yöneticilik yapan Mali Müşavir bile “defter parası” deyip 10 Bin TL almasını biliyordu.

Daha saysam neler sayarım da.Yazsakta saysakta utanmayacak olanlar çok olduğu için son noktayı şu sözle koymak istiyorum….Bu şehirde bir Edirnespor’a hayat verenler var,birde Edirnespor’dan hayat bulanlar.Başta Allah’ım olmak üzere Edirne halkı bunları asla unutmayacaktır….

Edirne’de bu takımı sırtlayacak o kadar çok adam var ki! Saymakla bitmez ama, adam değiller demek ki!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 3 yıl önce

Okuyunca tuylerim diken diken oldu vey be dedim buz daginin ardinda kimbilir daha neler ystiyir daha neleri gorecegiz bu kervan boyle gitmez suoer lige cikmak istiyorsak Edirne spora daha cok sahip cikmaliyiz