banner137
banner12

Edirne’de devam eden alt yapı çalışmalarını yakınen takip ediyorum…Yaşadığımız mağduriyetlerin yanı sıra çevremizdeki insanların sızlanmalarına da hemen hemen her gün şahit oluyoruz.Öyle büyük bir iş ki bu iş; kentin tamamı kazılmış,caddeler köstebek yuvası gibi ve daha önemlisi araçlar her yağış sonrası bu çukarların içine öyle yada böyle düşüyor,yaşanan yol çökmelerinden dolayı çok kişinin ağzının kenarlarının küfür etmekten yara olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Hemen hemen 1 yıl oldu alt yapıya başlayalı.Caddeler en az 2 en çok 4 veya 5 defa kazıldı.Hemde aynı yerler…Akıllarda deli sorular ve aranan cevaplar…Neden defaten kazılıyor? Mantıklı açıklamalar,tatmin edici cevaplar bize göre var ama vatandaşa göre bunun mantıklı bir yanı yok…Vatandaş kazıldığı gibi kapansın ve çukur görsün istemiyor,toz toprakla boğuşmak istemiyor.çamur iç.inde olmak istemiyor…

Aslında vatandaş çok şey istemiyor…Tam 3 yıl bu rezillik belli başlı yerlerde yaşanacak.Daha fazla yaşanmaması dileğiyle gelelim gözlemlerimize..Daha önceki yazılarımda da sorunlara dikkat çekmiş ihaleyi alan yüklenici firmanın bu işi beceremediğini yazmıştım.3 yılda bitmesi planlanan alt yapıda öncelikle içme suyu,kanalizasyon ve yağmur suyu toplama kanalları döşenecek…Ortalama 2 ila 3 metre arasında değişen kanallar açılacak yer yer bu kanal derinlikleri 6-7 metreleri bulacak.Yüklenici firma işin büyüklüğünden dolayı başkanında ısrarı üzerine iş toparlamak adına Edirne’yi alanlara böldü ve altında kepçesi olan eli kürek tutan kim varsa deneyimlerine bakılmaksızın “bu işin bu kısmını sen yap” dedi.Kepçe operatörü başlıyor kazmaya,Döşenecek boru döşeniyor,ve kazılan alan kapatılıyor.3 gün sonra başlıyor çökmeler.Neden? Çünkü sen kazdığın toprağı oraya aynen yerli yerine koyarsan çökecek tabi ki! Koy bakalım mekanik malzemeyi,koy bakalım balans malzemesini çökecek mi?

Adamlar kazdıkları alanı adeta katlediyor…Kırmadan,dökmeden kazamıyorlar.Yolu kazacak,kaldırımları patlatıyor.Asfaltı kesip kazması gerekiyor kestiği yeri adam gibi kazamıyor.Kapatması gerekiyor,kazdığı yeri kapatamıyor.Çocukken bile hiç kumla oynamamış,oyuncak kepçe kullanmamış adamlar şu an Edirne’de alt yapı işini yapıyor…Kepçe var,dozer var,silindir var,adam var ama kazılan yeri kapatacak deneyim yok!10 metrekare alan kazıyorlar 100 metrekare alanı tarumar ediyorlar.Kilit taşları sökmek yerine apar topar kırıp, döküp kaldırıp atıyorlar.Başlarında sözüm ona denetleyen mühendisler var.Hem de 50 tane mi 60 tane mi ne?Allahtan denetlenmiş hali bu!Birde denetlemeseler kim bilir neler olacak, neler yaşayacağız?

Sıkın dişinizi daha iki yıl var! Eğer İller Bankası kredi dilimleri belirlenen planlar dahilinde gelirse 2 yıldan öncede bitebilir.Ama kredi dilimlerinde azalma,maazallah kesilme falan olursa işte o zaman yandık!

Sokakta vatandaşlarla sohbet ediyoruz! Herkes başkana iyi dileklerini iletiyor.Anlatamaya çalışıyoruz.Başkandan dinlediğimiz ve anladığımız kadarını anlatmanın yanında tecrübemizi de insanlarla paylaşarak anlatmaya çalışıyoruz.Ama nafile! Anlayan anlıyor anlamayan basıyor küfürü…. “Bir daha oy verirsem elim kırılsın” diyenlerin sayısı artık bir hayli fazla…

Gerek Recep Gürkan, gerekse CHP bu alt yapıdan dolayı büyük eleştiri ve sonrasında zarar görüyor.Burada bu alt yapının böyle kötü işlemesinde elbette başkan ve ekibi pay sahibi!Ama başından beri vurgulamaya çalıştığım asıl büyük pay müteahhidin…Yalap şap iş olmaz… Başla ve bitir..Sen bir yer bitmeden öbür yere başlıyorsun.Görende yüklenici firma Ak partili falan sanacak :) Yahu; Ak parti bu kadar zarar vermedi CHP’ye be! “Kaybetsinler de biz kazanalım” diye vallah billahi Ak parti böyle partizanlık yapmadı.Aksine,iller bankasından ödenek çıksın diye CABA’layan zaten Milletvekili Fatma Aksal…Artık oda umudu zaten kesti…(Umudu kesti dedim ödeneği değil…)

Bak sevgili yüklenici! Bu yük sana ağır geliyorsa,kaldıracağın kadar iş yap.Yavaş yavaş yap ama güzel güzel yap.Dağıtma dağılma…Sen kazıyorsun,dağıtıyorsun sonra arkanı toplayan Edirne Belediyesi ve ekipleri.Bir dünya asfalt atıldı.Ne oldu?Hepsi rezil rüsva oldu.Bunu da müteahhit yaptı.Bol mıcır az asfalt yani zift ile bu kadar olur.Kilit taş döşeme işini de belediye onarım ekibi haricinde bir yüklenici firma yapıyor.CABA’lıyor ama olmuyor.Lambur,lumbur taş döşüyorlar.Alt yapıya ait kanalizasyon kapakları altta kalmış, üstte kalmış hiç önemli değil.Estetikten yoksun, hatta bir haberler.

Bakın sevgili müteahhitler! Adam gibi iş yapın.Aldığınız paranın hakkını verin.Aldığınız para az ise ihaleye verdiğiniz rakamı ona göre verin.Az verip işten kaçmayın,malzemeden çalmayın.Eğer üst yapıda yaşattığınız rezaleti alt yapıda nasılsa görmezler deyip yaşatıyorsanız da; aldığınız para haram zıkkım olsun…Siz yarın burada yoksunuz ama biz ve belediyemizin çalışanları burada ve sizin pisliklerinizi temizlemeye çalışıyor olacaklar…Aldığınız para Edirne halkının ana sütü gibi helal parasıdır.Siz helalden ve halden anlamıyorsanız o zaman bırakın bu işi anlayan yapsın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.