banner78
banner12

İlk önceleri derdimizi 155 Polis imdat ihbar hattını arayarak yetkililere aktarırdık.Şimdilerde ise çok ama çok yetkililer kulağımızı öteden tutmayı göstererek işi dolandırdıkça dolandırmamızı sağladılar ve adını “112 acil çağrı merkezi” koydular….Tüm acil çağrıların tek bir çatı altında toplandığı önemli bir birim….

İçişleri Bakanlığı tarafından ilk önceleri pilot il uygulamaları ile başlayan ve sonarsında giderek yaygınlaşan fakat alt yapısı yeterli olmayan bir merkezden bahsediyorum size!

Edirne Valiliği bünyesinde oluşturulan bu merkez kısa süre önce faaliyete geçti.Geçti geçmesine ama evlere şenlik….

Siz acil bir durum ile karşı karşıyasınız ve el alışkanlığı olsa gerek 155’i veya 112’yi arıyorsunuz! Ancak karşınıza tüm bu çağrıların tek bir çatı altında toplandığı bir merkez ve onun çalışanları çıkıyor…Önce sesli bir sistem sizi karşılıyor,süre işliyor tabi..Daha sonra ise karşınıza görevli çıkıyor.Durumu aktarmaya başlıyorsunuz….Bu arada süre hızla ilerliyor ve aramış olduğunu durumun aleyhine bir şekilde çalışıyor.Görevli yeterli alt yapı ve donanıma sahip olmadığı gibi Edirne’yi tanımıyor ve yönlendirme anlamında baya zayıf! Siz konuyu aktarıyorsunuz ve kişi size “sizi ilgili birime aktarıyorum” diyor.Tabi biz başçavuşun eşeğini boşuna anırttık bu arada….Aynı teraneyi aktarılan ilgili kişiye de anlatırken,o kişide sizi ilgili birime aktarmaz mı? Süre doldu,taştı.Olay ve süre tamamen sizin aleyhinize işledi.

Eskiden ise 155 dahi arasanız polis memuru arkadaş Edirne’yi tanıdığı gibi, olayı anında çözmüş ve ilgi yönlendirmeleri kademeli olarak yapmıştı bile….

Bizler gazeteci olarak sürekli olaylarla karşı karşıyayız ve telsiz kulağımızdadır sürekli.Olaylar karşısında hep dikkatli ve tetikteyiz.Yani iyi dinleriz,zaman zamanda yönlendirme ve yardımcı olma konusunda da rol alırız…

Yani polisle eşgüdüm içerisinde çalışırız.Ama şu acil çağrı merkezi kuruldu kurulalı her şey sarpa sarmaya başladı.Bu vatandaşlar içinde geçerli.

Şimdi sorunları sıralayalım….Bakın! 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünün Görevleri şu şejkidle tanımlanmış…

a) İl genelinde; il jandarma komutanlığı, il emniyet müdürlüğü, varsa sahil güvenlik bölge veya grup komutanlığı, belediyeler, orman bölge veya işletme müdürlüğü, doğa koruma ve milli parklar bölge veya şube müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü, il afet ve acil durum müdürlüğü ile valilikçe belirlenen diğer kurumların görev alanına giren acil çağrıları 24 saat sürekli erişim esasına göre karşılamak ve bu hususta gerekli tedbirleri almak,

b) Acil çağrıları, çağrı merkezinde acil yardım hizmeti sunan kurumlara yönlendirmek,” şeklinde devam ediyor.İşte “b”maddesi bizi geriyor.Yahu kardeşim! Madem beni acil yardım hizmeti sunan kurumlara yönlendireceksin, “çık aradan!”Eskiden daha iyiydi…

Şimdi olması gereken şu…Biz acil çağrı merkezini aradığımız zaman,bizi dinleyen ve bilgileri alan kişi bizi ilgili birime mirime aktarmasın…Direk olayın muhatabı konumunda olan kişiyi harekete geçirsin.Yani vatandaş meramını defaten anlatmasın.Anlattırılmasın…Tek bir anlatım ve zaman karşı olan yarışta etkin rol alsın çağrı merkezi.Köstek olmasın…

Aranılan cep telefonu ile konumlama ve adres bilgisi anında ekrana düşüyor düşmesine ama sağlıklı değil.Çünkü kent bilgi sistemi adresleme sistemi bu konuda sağlıklı değil…Güncelleme yok!

Karşınızda bir olay var.Kadına şiddet veya bir kişi karşınızda bıçaklanıyor veya silahla vuruluyor veya bir hırsızlık olayı var.Yada bir yangın var.Siz acil çağrı merkezini arayıp, çıkan kişiye durumu panik halinde anlatıp,o kişinin sizi ilgili birime veya kişiye aktarmasını bekleyip,sonrada tekrar olayı ilgili kişiye anlatmaya kalkarsanız ve ilgili kişi ilgili birime harekete geçirmeye kalkarsa o şiddete maruz kalan kadın bir ton sopa yemiş olur,bıçaklandıysa kan kaybından ölür,silahla vurulduysa zamana karşı savaşta yenik düşmüştür zanlı ise olay yerini terk etmiştir,hırsızlık olayında ise hırsız gereğini yapmış hatta delilleri bile karartarak sırra kadem basmış demektir.Yangında ise mekan kül olmuştur.

İşte bunların olmaması için özendiğimiz o çağrı merkezi alt yapısı Avrupa’da ki gibi olmalıdır.İhbar düştüğü andan itibaren kenti iyi tanıyan ve bilgisi olan kişi çağrıyı aldığı gibi sisteme girişi yapmalı ve sizle konuşurken ilgili birimi yönlendirmeyi yapmış olmalıdır.

Yoksa çağrı merkezi tam bir fiyaskodur.Şimdi kalkıp bana kimse haklıymış moduna girmesin.Çağrı merkezine gelen kayıtları kamuoyu ile paylaşmaya varsanız ben hazırım.Vatandaşın tepkilerini,eleştirilerini,sevgi sözcüklerini ve sinkaflı kelimelerini duymazsak ben bu yazımla birlikte özür dilemeye hazırım..Ha dediklerimde haklıysam ben sizden bir şey beklemiyorum.Sadece çağrı merkezinin acil çağrı merkezi gibi olmasını sağlayın….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.