banner78
banner12

Geçtiğimiz günlerde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın basın toplantısında konuyu kaşımak istedim.Yıllardır bildiğim,zaman zaman üzerine gittiğim bir konudur.Ancak çok tatmin edici bir cevap alamadım.

Bu konuda defalarca önceki senelerde Savcılarımızı,Emniyet birimlerini bu konuların üzerine gitmeleri için yazılarımla uyardım ama maalesef bir arpa boyu yol alınmadı.Nedenine gelince,o dönemde çağrı yaptığım makam sahibi Savcı,Hakim,Üst Düzey emniyet görevlisi kim varsa bu gün FETÖ/PDY soruşturması kapsamında açıkta veya tutuklu olduklarını görünce her şeyi çok daha iyi anlıyorum.Yani herkes mamasını bir şekle almış.Birde bu şeref yoksunu adamların Allah korkusu var!

O dönemlerde Edirne’de inşaat sektörü adeta almış başını gidiyor.Patlamış!...Edirne İstanbul arası hızlı tren muhabbetine konut satışları ve yapımı tavan yapmış,hiçbir dairede fiyatına rağmen elde kalmamıştı.Hatta bu şeref yoksunu bazı kişiler Belediyenin rantına çanak tutarak sembolik rakamlara ikişer,üçer daireler, vatandaşa 300 kendilerine olunca 80’er bin liraya almışlardı.

Sistem çok basit işliyordu.Belediyenin imar ile ilgili birimi (ki bugün hala çalışanları var) müteahhit projesine bakıyor, arada sırada rakı masasında ,pardon mesaideki masasında işlemleri yapıyordu.Dönemin imar ablası ise “olur”vererek adına yoğunluk deyin,yükseklik deyin ne derseniz deyin 100 metrekarelik daireyi 150 metrekare olduruvermişler,veya 1000 metrekarelik arsaya 10 daire yerine 15 daire konduruvermişler.Böyle olunca vergi dairesi dolandırılmış,SGK şapa oturtulmuş Belediye ise malum şahıslarla beraber mamayı kapmıştı.

O dönemde yazıyoruz tabi bu konuları.Detaylandırıyor,Savcı veya Emniyet gerekeni yapar diye bekliyoruz ama bir bakıyoruz her şey süt liman veya sümen altı.Hatta Emniyet işi çalışıyormuş gibi göstererek, ofisime Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi başta olmak üzere İstihbarat Şube’den adamları göndererek olaylara ilişkin belge ve bilgi istiyor,neymiş? Soruşturma başlatacaklarmış.Bizde veriyoruz belgeyi,ama üç gün sonra belgeli yolsuzluğun üzeri örtülmüş,kiler uyarılmış yani tedbir aldırılmıştı.Sonra gelsin üzerimize Hakim,Savcı,Polis.

Allahtan hepsi bugün içerde ve çok daha iyi anlıyorum kimin eli kimin cebinde….Abla veriyor talimatı,dinlemelerden tutun,yıldırma ve baskılara kadar bir çok olay üzerimizde dönüyordu.

O dönemde Edirnespor GK’ya toplanan 7.2 milyon TL ise bu 12 bin binanın diyetiydi başka bir şey değil.

Bugün birileri kalkmış benim bunda payım yok diye ahmakça yazılar yazıyor.Adama sorarlar o makamda otururken gözlerin nereye bakıyordu diye?Gözler ranta dönük olunca bunları görmezsin tabi….

Utanmıyorlar ya! Müteahhitlere yolsuzluk yaptır,yanlışa sevk et sonrada adamları kaz gibi yol.Vay anasını be!

Dedim ya bugün hala Belediye’de bu işe çanak tutan kendini masum yapan kelli felli adamlar var.Takım elbise giymeyle bu iş olmuyor.Ol 90 kg,giy takım elbiseyi manken gibi olursun.Ama sarkan yağlarla bu iş olmuyor….

Bu ve benzeri binaları yapan müteahhitler için hak artırımı gibi bir uygulama çıkartıldı.Ancak işleri kesat olan hatta avanta lavanta işlerinden dolayı yok olan bazı müteahhitler bu uygulamadan faydalanmayıp “belki af çıkar” düşüncesinde ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bugünlerde bir af çıkarması gündemde.Yani 12 bin bina için yapılanlar yanına kar kalacak.Yıkmaya kalksan yıkamazsın zaten….

Bu ve benzeri binaların sayısı 12 bin.Yani 12 bin konutun yapı kullanma izin belgesi yok.Ama suyu var,elektriği var.Normal vatandaş suyu ortalama 2 liradan kullanırken bu binalarda oturanlar 4 liradan kullanıyor.Yani inşaat suyu.Yahu akan su aynı,borusu aynı ama aradaki farkı anlamak mümkün değil.Sanki kuşlu su anasını satayım.Çoğu zamanda çamurlu…Kardeşim tam olmayan binaya geçin oturun dersen olacağı budur.Mal sahibi satar,işine bakar, olan vatandaşa olur.

Belediyenin 63 bin dolayında su abonesi var.Yani aslında "sudan tahsilat yapamıyoruz" demek çok hoş değil.Yüzde yüz karla su sattığın 12 bin abone var.İnşaat suyu adı altında.

Son zamanlarda sektör biraz hareketlendi.Yine mega projeler,bilmem neli modellerin yapımına başlandı.Belediye olarak inşallah bunlara “adam gibi” bakarda geçmiş dönem belediyesi gibi yapmazsınız.

Dediğim gibi adam gibi adamınız varsa “adam gibi” bakın bu binalara...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.